Op donderdag 14 maart vroegen Bart Caron (Groen) en Marius Meremans (N-VA) in de commissie Cultuur van het Vlaams Parlement meer duidelijkheid over de verplichtingen en minimale voorwaarden voor de gemeentelijke cultuurraden. Vlaams minister Sven Gatz zorgde voor deze duidelijkheid: “Er moet zeker een vorm van cultuurraad zijn”.

Volgens minister Gatz blijkt uit alle relevante wetten en decreten dat “de gemeente verplicht is om minstens één adviesorgaan voor culturele aangelegenheden in te richten”. Maar daarom moet niet alles bij het oude blijven. Bij de organisatie van deze raden zal het belangrijk zijn “om een bredere participatie voor ogen te houden, weliswaar binnen de wettelijke krijtlijnen”.

En dat juridisch kader ligt vast in in de Cultuurpactwetgeving, in het Decreet Lokaal Cultuurbeleid (2012) en in het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur (2017). Deze regels blijven dus onverkort van toepassing, maar volgens de minster “laat de som van deze regels nog heel wat ruimte voor initiatieven richting bredere betrokkenheid en inhoudelijke diepgang.”

Op de vraag op er een verplichte termijn bestaat voor de hersamenstelling van de adviesraden, was het antwoord negatief: de gemeente bepaalt zelf een redelijke termijn.

Er bestaat geen verplichting om ‘cultuurraad’ als naam voor dit adviesorgaan te hanteren. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s