afbeelding van dewakkereburger

In de vorige blogpost gaven we uitleg over onze visie op de rol van adviesraden tijdens de meerjarenplanning. Die visie visualiseerden we in een schema. Op basis van dit schema kregen we heel wat vragen over het organiseren van zeer brede participatie. Het viel ons telkens op dat heel wat gemeenten online participatie  vergeten of de mogelijkheden niet meteen zien.

Om de mogelijkheden te illusteren maakten we een testplatform om online ideeën te verzamelen en ze te toetsen aan een mogelijk draagvlak. Neem gerust een kijkje op dewakkereburger.uservoice.com. Uiteraard bestaan er veel andere tools die kunnen ingezet worden. Onder deze blog vind je een greep uit de firma's die met online participatie bezig zijn en eigen tools aanbieden. Naast de firma's die eigen tools in huis hebben, kunnen de meeste webontwikkelaars tools zoals ons testplatform probleemloos integreren in de gemeentelijke website, een projectwebsite, sociale media,.. 

Online participatie is slechts één methodie om brede participatie te organiseren. Andere methodieken kan je nalezen via onze kennisdatabank of het overzicht van de VVSG. Een gouden regel tijdens het opzetten van participatie: gebruik de mogelijkheden die je eigen gemeente biedt. 

Een greep uit de vele firma's die gespecialiseerd zijn in online participatie:

www.treecompany.be
www.indigov.be
www.mett.nl
Enkele tools:
www.uservoice.com
www.brightidea.com
www.ideascale.com
testplatform:
www.dewakkereburger.uservoice.com
 

Reactie toevoegen